Чудотворна Икона Иверске Мајке Божије

 

Историјат Иверске иконе

 

У деветом вијеку у Византији, свету Цркву потресала је иконоборна јерес. Цареви, одступивши од праве вјере, одступили су и од поштовања светиње. На удару су биле свете иконе. У то вријеме, близу града Никеје, живјела је једна побожна удовица са сином. Држала се истините вјере. У храму, који је својом усрдношћу изградила, налазила се чудотворна икона Мајке Божије. Војник, послан од цара да уништава свете иконе, ударио је копљем у лице Пресвете Богородице и десило се чудо: из прободене иконе потекла је крв. Запрепашћени војник је пао пред иконом кајући се за своје безумље. Напустио је јерес и живот окончао као подвижник.

Удовица, желећи да светињу спасе од поруге, усрдно се помолила Пресветој Богородици. Онда је икону спустила у море. На њену велику радост, икона није потонула, већ је, стојећи право, кренула морем према западу. Промислом Божијим, син те удовице упутио се у Грчку и примио монаштво на Светој Гори. Од њега су монаси и сазнали о икони коју је његова мајка спустила у море.

Иверски манастир на Светој Гори саграђен је близу мјеста гдје је својевремено пристао брод на коме се налазила Мајка Божија. Једном су монаси тог манастира угледали на мору огњени стуб, који је допирао до неба. У подножју стуба, налазила се стојећи на води, икона Пресвете Богородице. Појава је трајала неколико дана и ноћи, али кад год би се монаси приближили, икона би се удаљила од њих. Преподобни старац Гаврило молио се од свег срца Пресветој Богородици. Пречиста му се јавила и рекла: “Реци старјешини и браћи да хоћу да им дам икону моју као заштиту и помоћ, и ушавши у море, иди с вјером по таласима. Тада ће сви сазнати моју љубав и благовољење према вашој обитељи”.Старац је све о виђењу рекао старјешини и ујутро су сви монаси са молбеним појањем пошли на обалу. Старац је смјело кренуо по води и удостојио се да узме на руке чудотворну икону. Ставили су је у за њу направљену капелу на обали и ту јој се молили три дана. Потом су је пренијели у саборни храм, а на мјесту на обали, гдје је икона била, избио је извор чисте слатке воде. Сјутрадан, кад су ушли у храм, икону нису нашли на мјесту гдје су је ставили, већ су је открили изнад манастирске капије. Унијели су је у храм, али је она ујутро поново била изнад капије. То се понављало неколико пута, док се најзад Пресвета Богородица није јавила преподобном Гаврилу и рекла: ”Иди у манастир и реци монасима да ме више не искушавају. Нисам дошла због тога да бисте ви мене чували, већ да бих ја чувала вас. Све док моја икона буде у вашој обитељи, дотле ће благодат Сина Мога бити са вама”.

Историја Иверског манастира сачувала је мноштво случајева чудесне помоћи Мајке Божије: избављење обитељи од варвара, обнављање залиха пшенице, вина и уља, Мајка Божија дала златник човјеку, коме су у манастиру одбили да дају хљеб…

Иверска икона Мајке Божије, која се налази у нашем манастиру није копија чудотворне светогорске. Ово је нова икона, чак рађена у другом стилу, само на исту тему. Настала је прије двадесетак година. И она је чудотворна и помаже свима, који се са вјером и искрено моле Мајци Божијој.  Навешћемо само неке од многих случајева: исцјељење од тумора на мозгу, жене која је са великом вјером носила пластифицирану иконицу Иверску испод капе, помоћ човјеку, који је остао без посла и био у дуговима, рађање живе и здраве бебе, поред које је у мајчиној утроби растао велики миом и гдје је медицина била немоћна… Мајка Божија преко ове Своје иконе нарочито помаже брачним паровима, који дуго и предуго нису имали дјеце.

У манастиру је већ дуже времена отворена књига у којој се биљеже сви случајеви чудотворне помоћи Мајке Божије преко Њене иконе Иверске.

Молитва Пресветој Богородици Иверској

О,Пресвета Дево, Мати Господња, Царице Небеса и земље! Послушај болне уздахе душа наших, погледај са висине Твоје светости на нас,који се са вјером и љубављу поклањамо пречистој икони Твојој. Јер, ево, потопљени гријесима и ношени невољама, гледамо на Твоју икону и приносимо Ти смирене молитве наше као да си ту са нама. Немамо ни друге помоћнице, ни друге заступнице, ни утјехе, осим Тебе, о Мајко свих жалосних и обремењених! Помози нама немоћнима, ублажи нашу тугу, управи нас залутале на прави пут, излијечи и спаси оне, који су без наде, дај нам да остатак живота проведемо у миру и тишини, даруј нам хришћански крај и јави нам се као милосрдна Заступница на Страшном суду Сина Твога, да увијек пјевамо, величамо и славимо Тебе као благу Заштитницу рода хришћанског, са свима који угодише Богу. Амин.

images

cuda-majke-bozije